Ököjátékok

Szöveg ököjáték előtt…

Aktuális Játékunk: Kirakó

Így lesz kerek a világ
Ember és természet harmóniában...

Ebben a feladványunkban az egyes kirakó-darabokra kattintva egy-egy látszólag értelmetlen kifejezés betűit kell úgy sorba rendezned, hogy valamely tájfajta, természeti érték, eszköz, termék, szolgáltatás, vagy természethez kötődő szabadidő eltöltési mód nevét kapd megoldásul.

A fotók és leírások segíteni fognak! 🙂

Ha megoldásod helyes, színessé válik a kirakó-darab és rátérhetsz a következőre. Ha megoldásod nem helyes, akkor is vissza tudsz még térni rá és újra megpróbálni. A cél, hogy végül teljes legyen a kép!

Visszatérek a játékhoz

Aktuális Játékunk: Kirakó

Így lesz kerek a világ
Ember és természet harmóniában...

Kattints a puzzle darabokra
a feladványokért!

A megjelenő összekevert betűk
egy-egy eszköz, termék,
szolgáltatás, tájfajta, alapanyag
vagy cselekvés nevét rejtik.

A fotók és a leírás
segítségével találd ki
a feladványt!

algacinma
Kattints a képre további képekért!

Világhírű, törvényi védettséget élvező, őshonos sertésfajtánk. Ma is létező változatai a szőke, a vörös és a fecskehasú. A hagyományoknak megfelelő tartása kiváló minőségű kolbászt, szalonnát, messze földön keresett sonkát eredményez, húsa nagyon finom! Megyénkben a Forgó Bio Udvarház foglalkozik bio mangalica tenyésztéssel.

kervál
Kattints a képre további képekért!

Gyümölcsből, megyénkben főképp szilvából készülő ízletes termék, amelyet hagyományosan rézüstben, cukor hozzáadása nélkül főznek. Emellett gyakori a meggyből, almából, barackból, birsből, somból, málnából készülő változata is. Csőröge fánk mellé ajánljuk! Számos helyen kóstolható, többek között Szamosújlakon Bégány Endrénénél, Tarpán Torzsás Attilánál, Gulácson Vass Albertnél, Szatmárcsekén Borbélyné Arankánál, Kisarban Péter Károlynénál, Penyigén a Nagyi Biocsemegéi családi vállalkozás, Baktalórántházán pedig a Quali-T Bt. jóvoltából.

gimpenk
Kattints a képre további képekért!

Olyan szállástípus, amely legközelebb viszi az embert a természethez. Elég egy sátort vinnünk, itt biztosítják nekünk a helyet, zuhanyzási lehetőséget, sokszor akár kenut vagy biciklit is tudunk kölcsönözni. Túrázók szívesen veszik igénybe. Megyénkben a folyópartok adnak jó lehetőséget ilyen szálláshelyekre: a Tisza mentén a tiszamogyorósi Főnix-....., a rakamazi Tutajos Beach, a kisari Kis Tisza ....., a Szamos mentén a csengeri Farkastanya Vízibázis, a Túr mentén a kölcsei Kis Túr Vendégház és ..... vagy akár Nyírbátorban a Sárkány Apartman és ..... .

ráperkék
Kattints a képre további képekért!

Környezetbarát közlekedési eszköz, emberi erő hajtja. Szerencsére egyre népszerűbb és egyre több a kijelölt út is az ezt az eszközt igénybevevők számára. Akár a Tisza-töltésen is haladhatunk vele kényelmesen, tanösvények mentén. Használhatunk sajátot, de több helyen kölcsönözhetjük is, például Márokpapiban a Csiperke Erdei Iskolában, ahol akár túrát is szerveznek a látogatóknak, vagy Panyolán a Cibere és a Lakatos Vendégháznál, Tiszamogyoróson a Főnix Campingben.

ősvesz
Kattints a képre további képekért!

A fűzfa vékony ágai adják ezt az alapanyagot, melyből aztán piaci vásárlásokhoz nagyon praktikusan használható kosarakat, ládákat, dísztárgyakat, sőt akár bútorokat is fonnak. Nyírtelken Fehér Mihály népi iparművész, Gyürén Juhász Lajos űzi ezt a szép mesterséget.

észmíh
Kattints a képre további képekért!

A keresztszemes ...... manapság újra reneszánszát éli. Napjainkban a keresztszemes minták közül a legkedveltebbek a beregiek. A beregi keresztszemes készítésének egyik fő központja Tákos, az itt élő ügyes kezű lányok, asszonyok szívüket, lelküket adják ezekhez a csodálatos alkotásokhoz. Terítők, tűpárnák, fülbevalók, poháralátétek, könyvjelzők dícsérik munkájukat. Tákoson többek között Molnár Anita és Gulyásné Veress Sarolta, Beregdarócon Sukta Bertalanné népi iparművész jeles képviselői e műfajnak.

csekke
Kattints a képre további képekért!

E háziállat tartására és tejéből sajt készítésére a megyében két helyszínen is van példa. A Tiszaadonyi Sajtüzemben a 18. századra visszavezethető ....tartás hagyományát elevenítik fel, Csarodán a Beregi .....farmon tejét és sajtját kóstolhatjuk, a bátrabbak fejéssel is megpróbálkozhatnak. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll. Célszerű legeltetve tartani, így biztosítható a gazdaságos és egészséges tartás.

hágolt
Kattints a képre további képekért!

Mai szóhasználat szerint a ...... a folyó azon mederrésze, melyet a folyó természetes úton elhagyott vagy pedig szabályozási célokból levágtak róla és így egy kis állóvízként maradt fenn. Halakban, hüllőkben, madarakban egyaránt gazdagok. A Tisza, a Szamos és a Kraszna mentén számos ilyen, horgászatra alkalmas víz található: a Hermánszegi Horgásztó, a jándi Foltos-kerti Holt-Tisza, a gávavencsellői Kacsató, a gyürei Holt-Tisza, a tiszalöki Kenyérgyári-holtág, az olcsvai Holt-Kraszna horgásztó, a tiszanagyfalui Nagy-Morotva.

zmé
Kattints a képre további képekért!

Szorgos méhek virágok nektárjából gyűjtik össze ennek a terméknek az alapanyagát. Legismertebbek az akác, hárs, repce, selyemkóró és napraforgó virágairól származó változatai. Tea, kávé, sütemények ízesítésére, télen a torokfájás elkerülésére kiváló. Megyénkben több helyen is foglalkoznak előállításával: Nagydoboson a Csurgatott Napfény nevet viselő vállalkozás, Porcsalmán Nagy Sándor, Tarpán Fekete Zsolt, utóbbi bio minősítéssel.

fasagafár
Kattints a képre további képekért!

Olyan kézműves mesterségről van szó, melynek alapanyagát szintén a természetből nyerik. A mesterek általában szakosodnak bizonyos területekre. Kovács Béla Tiszavasváriban az úgynevezett vájó technikával készíti tárgyait kézi szerszámok használatával: teknőket, tálakat. Fekete János Sényőn használati tárgyakat készít: kerti bútorokat, konyhai eszközöket, tükröket, dísz- és ajándéktárgyakat. Adorján Béla népi iparművész Jándon főleg címereket, emléktáblákat, asztalokat, polcokat farag.

enuk
Kattints a képre további képekért!

Nyári vízitúrák eszköze, a természet, sport, pihenés találkozását segíti. Mi sem szórakoztatóbb annál, mint benne ülve a nagy melegben a vizet lapátolni baráti társasággal, családdal vagy romantikus kettesben, és közben be-be ugrani a hűsítő vízbe. Megyénkben vízparti településeken több vendégháznál és kempingben kölcsönözhető, akár vízitúrák szervezését is vállalják: Panyolán, Szatmárcsekén, Tivadaron, Kölcsén, Csengerben...

malasz
Kattints a képre további képekért!

A gabonafélék cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve. A határban bálákba rendezve díszítik a tájat. Használják takarmányozásra, istállóban tartott állatok almozására, tetőfedésre, de készülhetnek belőle különböző használati tárgyak, mint kalap vagy kosár, vagy akár szép karácsonyfa díszek is. Újabban báláiból favázas épületeket falai is készülnek, kiváló szigetelő tulajdonsága miatt utólagos hőszigetelésre is kiváló. Ez az anyag fedi Tiszacsécsén a Móricz Zsigmond Emlékház tetejét.

kapálni
Kattints a képre további képekért!

Ha az asszonyok nem használják el a kert valamennyi gyümölcsét a lekvárkészítés során, a férfiak a fennmaradó gyümölcsből előszeretettel főzik ezt a terméket. A Szatmárban főleg a híres nemtudom szilva az alapanyag, a Nyírségben inkább az alma. Készülhet meggyből, birsből, körtéből, barackból és megannyi más gyümölcsből is. Megkóstolható Szamosújlakon Bégány Endréné portáján, és a híres panyolai termékfajta a Cibere Vendégházban.

stetsző
Kattints a képre további képekért!

Hagyományosan a különböző alapanyagból készült fonalak szövőszéken történő feldolgozásával készült termék. Alapanyaga lehet len, kender, pamut és gyapjú. A híres paszabi ....... alapanyaga hagyományosan a kender volt, fontak – szőttek száknak, ponyvának, nadrágnakvalót, s a házkörüli vászonneműk elkészítéséhez is. Július 26-án a Paszabi ....... Napokon a népművészet és népi iparművészet számos mestere randevúzik, a látogatók pedig gyönyörködhetnek az alkotásokban.

sálvagol
Kattints a képre további képekért!

A természetközeli szabadidős tevékenység egyik szép, négylábú állathoz kötődő módja. Korábban elterjedt közlekedési mód volt, a mai világban már többen csak kedvtelésből, hagyományőrzés vagy sport céljából űzik. A ........ az állat és az ember harmóniájának csodálatos eredménye. Megyénkben is több helyen gyakorolható, például Apagyon (Bíró Tanya), Jánkmajtison (Szatmári Lovas Major), Csengersima-Nagygécen (Dumitrán Lovasiskola), Tiszanagyfaluban (Kissbíró Lovasmajor).

Játékismertető
Kész, Beküldöm!
Szöveg ököjáték után …