Kezdőlap Gulács

Gulács

A község a Tisza jobb partján, a Beregi-Tiszahát síkságán található Vásárosnamény és Fehérgyarmat között, közel egyforma távolságra. A település határában a Tiszának két holt-ága is megtalálható. A település története a Gulácsy-családhoz kötődik, akik az első írott forrástól a második világháború befejezéséig meghatározó szerepet töltöttek be a község életében.

A települést keletről a több mint 250 hektáros Kőris erdő öleli, a Boroszlói Holt-Tiszában (másként a gulácsi holtágban) horgászati lehetőségek vannak. A 13 hektáros víz kezelője a gulácsi Tiszavirág Horgász Egyesület.

Napjainkban újra reneszánszát éli a Beregben a házi szőttes készítése, a gulácsi nyugdíjasok aktív művelői a szőttes (falusi nyelven: pokróc) készítésének. Ősszel és télen az unalmas, hosszú estéken előszedik azokat a holmikat, amelyeket már nem használnak semmire, ollóval keskeny csíkokra, ronggyá vágják, majd gombolyagba, rongylabdává tekerik. A vetélőfán előkészített pamutot átviszik a szövőszékre (esztavátára) vigyázva, hogy a szálak párhuzamosak maradjanak egymás mellett; ez a szőttes alapváza. A vetélő vékony csövére színenként tekerik a rongyot, s kezdik a szövést, a rongyszálakat egymáshoz pászítják a szálverő segítségével, s különböző színű csíkokat, mintákat kedvük szerint alakítják. Egy felhúzásra úgy húsz méter szőttes készül, az elkészült szőttest a szövőszék alján kifeszítve tárolják, és egy darabban szedik le az egészet. Az elkészült gyönyörű házi szőttesek szépen mutatnak szőnyegként, a jobb minőségűekből kerül a falakra is, feldobva így a szobák hangulatát.

A településen és környékén megtalálható a nemtudom, korsó, duránci, berbencei szilvafajta, melyeket aszalásra és lekvár készítésre is felhasználnak. Ínyencségnek számít a szétvágott szilvába a mag helyén diót rejtegető aszalvány.

A településen három emlékmű is található. Az első a falu központjában található szobor, a II. Világháború áldozatainak állít emléket, melyet egy Gulácsról elszármazott szobrászművész készített. A Polgármesteri Hivatal udvarán felállított Millenniumi emlékmű faragott oszlopai a Hét Vezért szimbolizálják. Ezen emlékmű a millenniumi zászló átadásakor készült, kárpátaljai művészek által. A harmadik szintén egy faragott oszlop, mely az iskola és a templom közötti parkban áll: a 2001. évi Tiszai árvíz emlékműve.

A település honlapja: www.gulacs.hu

Gulács megyejáró helyszínei

Legfrissebb hírek