Kezdőlap Nyíregyháza

Nyíregyháza

Nyíregyháza megyei jogú város, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyeszékhelye. Az Észak-Alföld második legjelentősebb városa. A Nyírség központjában fekszik, mint mezőváros. A városhoz szokás sorolni a közelben fekvő bokortanyákat is.

A város tüdeje a Sóstói-erdő, mely népszerű kiránduló, sétáló, sportoló hely a város lakói számára a város északi részén. Jelenlegi tudásunk szerint a Nyírség egészére – az erős vízhatású, valamint a szikes és a szélsőségesen száraz buckatetői területek kivételével – többé-kevésbé zárt, összefüggő erdőségek voltak jellemzőek az ember megjelenéséig. A Sóstói-erdő minden bizonnyal egyike a nyírségi őserdők kevés számú maradványának. Az erdő legnagyobb állományait a homoki tölgyesek, az akácosok, vöröstölgyesek és egyéb elegyes erdők teszik ki. Védett és fokozottan védett növényfajok is élnek az erdőben: pl. magyar nőszirom, réti kardvirág, ligeti csillagvirág, epergyöngyike. Részletes információ: www.sostoierdo.hu

A Sóstói Múzeumfalu, mely a megye tájegységeinek népi építészetét, illetve életviszonyait mutatja be, az ország egyik legnagyobb skanzenja. A 7,5 hektáros területen kiépült egy faluközpont kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, harangtoronnyal, templommal, szárazmalommal, működő szatócsbolttal és kocsmával. A paplakban és a magtárban rendezvényeket, fogadásokat tartanak, a kisnemesi házban kiállítások várják a közönséget, a kisdobronyi templomban esküvőket, kis koncerteket tartanak. Népszerűek a húsvéti, pünkösdi, gyermeknapi, Szent Iván-éji, aratónapi, Mihály-napi programok, kézműves foglalkozások, koncertek, gasztronómiai bemutatók.

Sóstógyógyfürdő évszázadok óta kedvelt üdülőhely. A “névadó” Sóstói-tó a 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó, melynek átlagos mélysége 1,5 méter. 2000 m² területű park veszi körül. Az érintetlen természet hangulatát idéző Sóstófürdő, az üdülni és gyógyulni vágyók kedvelt pihenőhelye. Található itt strand, élményfürdő, csónakázótó, gyógyító hatású termálvíz, tavon kialakított szabadfürdő, parkok, gyönyörű épületek, és mindez csodálatos erdei környezetben.

Az Igrice Mocsár 1992 óta Nyíregyháza helyi jelentőségű védett természeti területe értékes növény- és állatvilága miatt. Több mint 70 hektáros vízállásos, mocsaras rét, melynek szakkezelését a Felső-Tisza Alapítvány látja el. A vizes élőhely jelentős része a törvény erejénél fogva országos jelentőségű, ex lege védett láp területté vált 2001-ben, melynek szakkezelője a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A bemutatás és látogatás a bemutató útvonalon történik, a károkozás kockázatának csökkentése érdekében csak gyalogosan járható.

Az Oláh-rét Természetvédelmi Terület 2009 óta élvez kiemelt oltalmat; részben helyi, részben országos jelentőségű védett terület 100 hektárnyi kiterjedésben. A Császárszállás melletti Oláh-réti víztározó környékének üde, vadvirágos rétjei, legelői, lápi és mocsári élőhelyei, vízparti nádasai a Nyírség ősi természeti szépségeit őrzik, számos védett növény- és állathafjnak otthont nyújtva. A terület földutakon, a csatornák töltésein gyalogosan és kerékpárral is bejárható.

Tuzson János Botanikus Kert a gyönyörű Sóstói erdő szomszédságában, a Nyíregyházi Főiskola Karainak ölelésében található. 1998-ban nyilvánították helyi Védett Természeti Hellyé. Bemutatja Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi növényvilágát, valamint a trópusok és más egzotikus tájak növényzetét.

A horgászat szerelmesei számos infrastrukturálisan jól kiépített, gazdag halállománnyal rendelkező tavat találnak a város határában: Bujtosi-tó, Császárszállás-oláhréti víztározó, Orosi-tó, Sóstói tavak, Szatmári-tó, Tüskevár Horgásztó, Verba Tanya Horgásztó.

A város honlapja: www.nyiregyhaza.hu

Nyíregyháza megyejáró helyszínei

Legfrissebb hírek