Kezdőlap Vámosatya

Vámosatya

Atya faluról már a XIII. században olvashattunk, nevének utótagját az itt élt (Athya, Acsa) Atyai családtól vette. A településnek 1341-től 1910-ig vámszedési joga volt, innen ered a Vámos előtaggal elnevezése. A vámszedési jog a község közepén épült kőhíddal szűnt meg. A község azonban tovább él.

Vámosatya vonzáskörzetében található a Bereg tüdeje, a Bockerek erdő, amelyet a szerencsés történeti körülmények, kedvező fekvése, elzártsága, viszonylag a természethez közel álló formában, eredeti állapotban maradt fenn a mai napig. A Beregi-síkság legnagyobb összefüggő erdősége, gyönyörű tisztásokkal, gazdag és változatos élővilággal. Területe 600 ha, mellyel a Bereg-Szatmár tájvédelmi körzet része. Az erdőben hatalmas lenyűgöző tisztások találhatók, melyek gazdag faunával rendelkeznek. A tájat a Bockerek tanösvény 8 km hosszú útvonalán tekintheti meg a látogató.

Vámosatyán a vámszedés helyén történelmi emlékpark épült. A községben tájház, múzeum és látványtár található. A vám-, rendvédelmi és hadtörténeti állandó kiállítás mellet lehetőség van érmeverésre, kenyérsütésre. Osztályok, csoportok előzetes bejelentkezés alapján tízórait, ebédet, kenyérsütést rendelhetnek térítés ellenében. A látványtárban cserépedények, Rákóczi emlékszoba, lámpamúzeum és egyháztörténeti kiállítás látható.

15 percnyi sétára van a falu határában a középkorban épült és feltárás alatt álló várrom, a Büdy vár. Tanösvény, kilátó, parkosított környezet óvja az akácliget közepén a törökökkel, labancokkal vívott csaták emlékét.

Vámosatya megyejáró helyszínei

Deák Vendégház

Deák Vendégház

Legfrissebb hírek